Ajankohtaista

Hollantilainen pörssiyhtiö osti oululaisen FocalSpecin

FocalSpec suunnittelee ja valmistaa optisia sensoreita, joita käytetään äärimmäisen tarkkaan ja nopeaan 3D- ja 2D-mittaamiseen muun muassa matkapuhelinten ja painetun elektroniikan tuotantolinjoilla. FocalSpec perustettiin vuonna 2009 kaupallistamaan VTT:llä kehitettyä Line Confocal Imaging -teknologiaa. Yrityksen omistajia ovat tähän saakka olleet VTT Ventures, Nordic Option, Veritas ja Sauli Törmälä sekä joukko muita yksityisiä sijoittajia.

Vuoden 2019 aikana FocalSpec löi itsensä läpi matkapuhelinteollisuuden mittalaitetoimittajana. Yrityksen tärkeimpiä asiakkaita ovat systeemi-integraattorit, jotka toimittavat tuotantolinjojen laadunvalvontajärjestelmiä maailman johtaville matkapuhelinvalmistajille.

FocalSpecin omistajat päättivät hyväksyä TKH Groupin tarjouksen ostaa yrityksen koko osakekanta, sillä kansainvälisen teknologiakonsernin tarjoamat resurssit takaavat parhaat edellytykset liiketoiminnan kasvun jatkamiselle. TKH Group on hollantilainen pörssiyhtiö, joka on keskittynyt korkeaan teknologiaan nopeasti kasvavilla markkinoilla. Konsernin kolme pääsektoria ovat teleala, rakentaminen ja teollisuusratkaisut. Globaalisti toimiva TKH Group keskittyy kasvamaan erityisesti Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Yrityksellä on 6533 työntekijää ja sen liikevaihto vuonna 2018 oli 1,6 miljardia euroa.

Yrityskaupan ansiosta TKH Groupin optiset teknologiat täydentyvät Line Confocal Imaging -teknologialla, joka on käytössä erilaisissa vaativissa sovelluksissa muun muassa kuluttajaelektroniikan, akkujen, puolijohteiden ja lääketieteen teknologian tuotannossa. FocalSpec yhdistyy TKH Groupin omistamaan kanadalaiseen LMI Technologiesiin. LMI:lla on vahva brändi – yritys on maailman johtava teollisuusautomaation 3D-mittalaitetoimittaja.

“Line Confocal -sensorit tarjoavat meille harppauksen teknologisessa kyvykkyydessä mitata läpikuultavia, läpinäkyviä ja kaarevia materiaaleja, kuten matkapuhelinteollisuudessa yleisiä monikerroksisia lasikomponentteja. Kun tämä optista mittausta uudistava LCI-teknologia yhdistetään meidän Gocator-mittausohjelmistoomme ja massatuotannon osaamiseemme, voimme tarjota asiakkaillemme ennennäkemättömän kustannustehokkaita ja helppokäyttöisiä mittausratkaisuja”, toteaa Terry Arden, LMI Technologiesin toimitusjohtaja.

FocalSpecin hallituksen puheenjohtaja, Sauli Törmälä toteaa: “LCI-teknologia täydentää LMI Technologiesin 3D-mittalaitevalikoimaa ja heidän mittausohjelmistonsa puolestaan LCI-sensoreiden kyvykkyyttä. Olen iloinen saadessani todistaa FocalSpecin ja LMI:n yhdistymistä ja kasvua teollisuuden mittausjärjestelmien markkinajohtajaksi.

FocalSpecin Oulun toimipaikasta muodostetaan LMI:n globaali LCI-teknologian osaamiskeskus. Yrityksen nykyiset toiminnot jatkuvat keskittyen tuotekehitykseen ja tuotantoon. Tuotekehitystä vahvistetaan lisäresursseilla ja LMI:n mittausjärjestelmien sovellusalustoilla. FocalSpecin myynti vahvistuu merkittävästi, kun sen tuotteet pääsevät LMI:n laajaan globaaliin jakeluverkostoon.