Ajankohtaista

Pääomasijoittajat varovaisen optimistisia ensi vuoden näkymistä

Vuosi 2023 alkaa lähestymään loppuaan ja on hyvä hetki pysähtyä kertaamaan mennyttä vuotta ja miettiä tulevaa. Kun alkukesästä päivitimme kuulumisiamme, niin tulevaisuuden näkymät maailman taloustilanteeseen olivat ristiriitaiset ja epävarmat. Hyviä uutisia seurasi usein kourallinen huonoja ja päinvastoin ja syksyn tilanne on jatkunut pitkälti samanlaisena. Ensi vuodelle näkymä on pitkästä aikaa varovaisen toiveikas. Tämä talvi ja ensi kevätkin ovat todennäköisesti harmaita kasvavan työttömyyden ja taantuneen viennin vuoksi, mutta olemme varovaisen toiveikkaita, että laskeva inflaatio ja korkotaso saavat käännettyä talouden taas kasvusuuntaiseksi ensi vuoden jälkimmäisellä puolikkaalla. Pääomasijoittajat ovat istuneet kuluvana vuonna visusti rahojensa päällä, mutta toivottavasti alkavana vuonna myös ammattisijoittajien innostus palaa ja sijoituksia tehdään kasvavaan tahtiin. 

Nordic Optionin osalta pari edellistä vuotta ovat menneet ilman exittejä lähinnä epävarmasta markkinatilanteesta johtuen. Pääomasijoittaminen on pitkäjänteistä työtä, jossa pikavoittoja harvemmin jaetaan, sillä yhdestäkään yrityksestä ei tehdä johtotähteä hetkessä. Yhtiömme omistajat ovat olleet erittäin kärsivällisiä ja ymmärtäneet, että määrätietoinen työ ja oikeiden asioiden tekeminen palkitaan ennemmin tai myöhemmin. Kuluvan vuoden syksyllä pääsimme nauttimaan pääomasijoittamisen tähtihetkistä, kun irtaannuimme onnistuneesti Taitonetistä ja yhtiö sai toisesta pääomasijoittajasta, Saari Partnersista, erinomaisen kumppanin kasvutarinan seuraavan luvun kirjoittajaksi. Tällaiset hetket, missä olemme onnistuneesti pystyneet tukemaan ja auttamaan salkkuyhtiöitämme kasvamaan seuraavalle tasolle ja löytäneet heille yhdessä sopivan kumppanin seuraavaan kasvuloikkaan ovat työmme helmiä, mitkä tuovat uskoa ja pohjaa sille, että teemme omistajiemme kanssa arvokasta työtä pohjoissuomalaisten yhtiöiden kasvun eteen. Haluamme vielä kertaalleen kiittää Taitonetin koko henkilökuntaa yhteisestä matkasta ja toivottaa onnea tulevaan.

Sijoituspuolella saimme marraskuussa salkkuumme uuden lupaavan biomateriaalien parissa työskentelevän kajaanilaisen Prometec Oy:n. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen automaattisia biomassojen näytteenottojärjestelmiä ja niihin liittyviä palveluja. Yhtiön asiakkaita ovat teollisuuden saralla lämpö- ja voimalaitokset, sekä sellutehtaat, mutta laitteita voidaan käyttää myös kaivos- ja elintarviketeollisuudessa. Prometecillä on vahva asema kotimaan markkinoilla ja yhteistyön tarkoituksena on rakentaa Prometecista tulevaisuuden kansainvälinen menestystarina.

Alkavan vuoden tavoitteet ovat Nordic Optionin osalta hyvin perinteiset ja ne voidaan jakaa kolmeen kategoriaan. Pyrimme parhaamme mukaan tukemaan nykyisiä salkkuyhtiöitämme ja heidän kasvutavoitteitaan luottaen omiin toimintatapoihimme ja työkaluihimme. Pyrimme myös tekemään vähintään yhden uuden sijoituksen ja löytämään uusia kumppaneita niille salkkuyhtiöillemme, jotka ovat jo siirtymässä seuraavalle kasvutasolle exittien muodossa. Samalla jatkamme Nordic Optionin pitkäjänteistä kehitystä ja seuraamme tulevaisuuden liiketoiminnan kannalta olennaisten tekijöiden, kuten esimerkiksi tekoälyn ja vastuullisuusasioiden etenemistä.

Tulevaisuuden työn ja menestykset tekijät ovat kuitenkin edelleen ihmiset digitalisaatiosta ja automaatiosta huolimatta. Jotta henkilöstö saadaan pidettyä myös jatkossa virkeänä ja toimintakykyisenä, niin jokainen tarvitsee välillä lepoa ja muita virikkeitä työn ohella. 

Kiitokset kuluneesta vuodesta kaikille yhteistyökumppaneillemme ja rauhallista joulunaikaa sekä iloa ja valoa alkavaan vuoteen. 

Toivottaa Nordic Optionin tiimi Jaakko ja Teemu